24
Јул 19

Новата книга на членот на Дипломатскиот клуб, амбасадоротДанчо Марковски е прво дело од овој вид во Република Северна Македонија, ацелосно ја покрива материјата на дипломатскиот протокол, етикецијата икореспонденцијата.

Промоцијата на ова значајно дело се одржа на 27 јуни 2019 година во Министерствотоза надворешни работи, а беше организирана од страна на Универзитетот Американколеџ Скопје (УАКС), во соработка со Министерството за надворешни работи иДипломатскиот Клуб - Скопје.

Повеќе: Промоција на книгата „Дипломатски протокол, етикеција и кореспонденција“ на амбасадорот Данчо...

01
Авг 19

Во серијата на размени на мислења и излагања на шефови на странски дипломатски мисии во Скопје за надворешната политика и дипломатијата со членовите на Дипломатскиот клуб, на 4 април 2019 година во Министерството за надворешни работи се одржа средба со амбасадорот на Република Бугарија Н.Е. Ангел Ангелов.

Повеќе: Размена на мислења со амбасадорот на Бугарија Ангел Ангелов

27
Сеп 19

Претседателот на Република Северна Македонија Стево Пендаровски на 24 септенври 2019 година прими делегација на здружението наактивни или поранешни дипломати „Дипломатски клуб“ одСкопје. Тој ги запозна членовите на Клубот со актуелнитенадворешно-политички активности и со очекуваниот развој во процесот наинтегрирњето на земјата во НАТО и во ЕУ.

Повеќе: Прием и размена на мнислења со Претседателот Стево Пендаровски

21
Окт 19

Членовите на Дипломатскиот клуб Скопје, по повод заклучокот на Европскиот Совет да го одложи одредувањето датум за започнување преговори на Република Северна Македонија за влез во Унијата, го  изразуваат нивното незадоволство, но истовремено и протест против донесената одлука.

Со оваа политичка одлука на нашите граѓани и на државата им е нанесена тешка неправда, по нивната тридецениска плебисцитарна определба за влез во ЕУ и тешките реформи и компромиси за адаптација на македонското општество и исполнување на критериумите за почеток на преговори за таква интеграција. Исклучително позитивните оценки за тие наши напори на огромното мнозинство на членките на Европскиот Совет, а особено заедничкото писмо на европската четворка Лајен, Туск, Јункер и Сасоли, е потврда дека блокадата од една земја членка е сам по себе политички и дипломатски парадокс и нејзина изолација од страна на мнозинството во тој Совет.

Повеќе: Соопштение на дипломатски клуб скопје по повод одлуката на европскиот совет за почеток на...

15
Нов 19

На 24. октомври 2019 година, во Домот на АРМ во Скопје, колегата Перун Јоргакиевски учествуваше на Научната конференција „Периодот пред нас – време на безбедносни предизвици и неопходни чекори“, организирана од Асоцијацијата за здруженија од безбедноста, одбраната и меѓународните односи.

Повеќе: Излагање на дипломатот Перун Јоргакиевски за новата геостратегиска и геополитичка реалност

Проекти на ДК

Дебата „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“

На 20 септември 2018 година, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа Дипломатско-академска...

Идни активности на дипломатскиот клуб-скопје

19 јуни 2018 средба со Бејли
28 јуни 2018 средба со Нато во РМ
12 септември 2018 средба со Колбер