Articles

Filter
 • Промоција на новата книга на Виктор Габер „Од објект до субјект – Македонија во меѓународните односи“

  На  15 декемеври 2017 година, во Домот на АРМ, беше промовирана книгата на Виктор Габер „Од објект до субјект – Македонија во меѓународните односи“, издадена од фондацијата „Фридрих Еберт“, канцеларија во Македонија.

  Во оваа опсежна студија Габер се осврнува на генезата на традиционалните, културните, и политичките услови за формирање на масовно чувство и потреба од постоење на самостојна македонска држава. Во книгата опширно се следат овие процеси сè до предизвиците за зачувување на статусот на суверена и независна држава, субјект на меѓународната сцена, на актуелната политичка карта на светот.

 • Покана за промоција на книгата „ОД ОБЈЕКТ ДО СУБЈЕКТ – Македонија во меѓународните односи“, од амбасадорот Виктор Габер

 • СООПШТЕНИЕ ОД ДИПЛОМАТСКИОТ КЛУБ - СКОПЈЕ

  Во поддршка на иницијативите за именување на скопскиот аеродром
  со името на Киро Глигоров

  Во годинава, во која се одбележува јубилејот - 100 години од раѓањето на првиот претседател на Република Македонија Киро Глигоров, Дипломатскиот клуб – Скопје, во континуитет, повеќе пати и на разни начини, го изрази своето почитување на неговото дело, а во мај оваа година, во МАНУ беше организатор и на научната конференција „Улогата на Киро Глигоров во меѓународното етаблирање на Република Македонија“. Во подготовка е публикацијата со излагањата на оваа Конференција и со осврти на домашни и странски истакнати личности за делото на Киро Глигоров. Поведен од одделни јавни манифестации, Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб ја дава својата поддршка на искажаните иницијативи, во иднина, скопскиот меѓународен аеродром да го носи неговото име. Воедно, Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб ја поддржува и иницијативата на Филателистичкиот сојуз на Македонија за издавање поштенска марка по повод 100-тата годишнина од раѓањето на претседателот Киро Глигоров.

 • Тардиционален Дипломатски турнир во тенис „Скопје 2017“

  По повод државниот празник 11 октомври, Министерството за надворешни работи и Дипломатскиот клуб – Скопје, на 14 октомври 2017 година, по 21 пат го организираа традиционалниот Дипломатски турнир во тенис.

 • Промоција на најновата книга на Д-р Данчо Марковски, поранешен македонски амбасадор во Загреб

  На 28 септември 2017, во Министерството за надворешни работи беше промовирана најновата книга на Д-р Данчо Марковски, поранешен македонски амбасадор во Загреб. Промотори беа словенечкиот амбасадор во Скопје г. Милан Јазбец и хрватската амбасадорка во Скопје г-ѓа Данијела Баришиќ. Организитори на промоцијата беа: Дипломатскиот клуб-Скопје, Фондацијата Фридрих Еберт и Министерството за надворешни работи.

  Им ја препорачуваме книгата на сите македонски дипломати, активни и во пензија, со надеж дека ќе продолжи пишувањето книги и пренесувањето на сопствените искуства на новите генерации македонски дипломати.

 • Покана за промоција на книга „Современи дипломатски методи и нивната примена во македонската дипломатија“

  ФОНДАЦИЈАТА ФРИДРИХ ЕБЕРТ ВО СОРАБОТКА СО ДИПЛОМАТСКИОТ КЛУБ ИМИНИСТЕРСТВОТО ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ

  Има чест да Ве покани на промоција на книгата:

  „Современи дипломатски методи и нивната примена во македонската дипломатија“

  од амбасадорот д-р Данчо Марковски

  Промотори: Проф. д-р Милан Јазбец, амбасадор на Република Словенија, и Данијела Баришиќ, амбасадор на Република Хрватска

  Место: Министерството за надворешни работи - амфитеатар

  Датум: 28 септември 2017, во 11.00 часот

  Обезбеден превод на англиски јазик

  Коктел

  ПОКАНА

  Македонски / English

 • Соопштение за медиумите

  Економската соработка
  на Република Македонија со соседите


  Скопје, 5. 9. 2017 година

  Соопштение за медиумите

  На 5 септември 2017 година, на Универзитетот Американ колеџ во Скопје се одржа третата дискусија во рамките на Форумот за надворешна политика, на тема „Економската соработка на Република Македонија со соседите“.

 • Дипломатскиот клуб организира традиционалн „дипломатски ручек“

  Дипломатскиот клуб-Скопје, пред почетокот на летните годишни одмори, во скопскиот ресторан „Џино“ го организираа традиционалн „дипломатски ручек“, кој, како што може да се види од фотографиите, помина во пријатно расположение и опуштена другарска атмосфера“.

 • Форум за надворешна политика

  Дипломатскиот клуб од Скопје денес беше организатор на втората дебата во рамките на Форумот за надворешна политика. Темата беше: „Дипломатијата и надворешната политика на Република Македонија". Станува збор на серија од пет дебати за надворешната политика на Република Македонија организирани од невладините организации Фридрих Еберт и Прогрес, а поединечни организатори на одделните сесии беа: Универзитетот на ЈИЕ (24.5.2017) и Дипломатскиот клуб од Скопје (21.6.2017). Наесен ќе бидат организирани уште три сесии од кои една на Американскиот колеџ и две на УКИМ (Правниот и Филозофскиот факултет).

 • Средба на Дипломатскиот клуб со поранешниот претседател на Хрватска Иво Јосиповиќ

  Раководството на Дипломатскиот клуб од Скопје вчера во Скопје имаа средба со Иво Јосиповиќ, поранешниот претседател на Хрватска. За време на двочасовниот разговор искусните дипломати од Македонија со гостинот од Хрватска разговараа за случувањата во двете земји, во регионот и за проблемот со Грција за името. Организатор на оваа средба беше здружението од Шибеник Македонско-хрватска тангента.

 • Улогата на претседателот киро глигоров во меѓународното етаблирање на република македонија

  Во услови кога Државата покажува неразбирање, па дури и омаловажување на сопствената историја, Дипломатскиот клуб се одлучи, без глорификација или идолатрија од кој и да е вид, да ја организира оваа научно- дипломатска конференција со цел да се направи осврт на улогата на првиот Претседател на самостојна Македонија во функција на разбирање на конкретните избори направени во конкретен контекст.

 • Излезе третиот број на списанието „Дипломатски летопис“

  semel pro semper2-01

  Деновиве од печат излезе третиот број на списаниетпо „Дипломатски летопис“, што го издава Дипломатскиот клуб-Скопје. Тематски овој број е фокусиран на пренесувањето на сознанијата и искуствата на некои поранешни и актуелни македонски дипломати и интелектуалци за одвивањето на процесот на меѓународното признавање на Република Македонија и заземањето на нејзиното заслужено место во светот, како суверен, мирољубив фактор кој активно придонесува за регионална и европска безбедност и соработка, во сенката на ирационалниот процес на оспорувањто на нејзиното уставно име. Во тој контекст е и портретот во списанието на поранешниот министер за надворешни работи на Република Македонија, Стево Црвенковски.

 • Покана на Научна конференција

  semel pro semper2-01

  Дипломатскиот клуб – Скопје со поддршка од Македонската академија на науките и уметностите има чест да Ве покани на Научна конференција

  УЛОГАТА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ КИРО ГЛИГОРОВ ВО МЕЃУНАРОДНОТО ЕТАБЛИРАЊЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
  (по повод 100 години од раѓањето на Киро Глигоров, првиот претседател на Република Македонија)

 • Tрибина: „Креирање и реконцептуализација на државна надворешно - политичка стратегија на мали и средни држави“ Клуб „ГЕМ“,

  Основниот акцент на трибината беше ставен на согледување на надворешно- политичките перспективи на Република Македонија од аспект на малите и средни земји во услови на актуелните случувања во меѓународниот свет предизвикани со рекомпонирањето на односите помеѓу големите сили, вклучувајќи ги и состојбите во Европската унија и појавата на популистичко- националистичките идеологии, посебно на просторите на балканските земји. Притоа, клучно беше да се споделат искуствата со Словенија, Холандија и Шведска како членки на ЕУ, но, од друга страна блиски со Македонија по определени аспекти на нивната специфична меѓународна положба. Од таа перспектива, клучно беше согледувањето на процесот на креирање национална стратегија и спроведување на нејзините цели во билатералните и мултилатералните односи на нивните држави.

 • Соопштение на Дипломатскиот клуб

  ДИПЛОМАТСКИ КЛУБ
  С к о п ј е
  Република Македонија
  semel pro semper2-01 DIPLOMATIC CLUB
  S k o p j e
  Republic of Macedonia 

  Дипломатскиот клуб-Скопје, во соработка со амбасадите на Република Словенија, Кралството Холандија, Кралството Шведска, Катедрата за меѓународна политика и меѓународни односи на Правниот факултет Јустинијан Први  организира

  Д Е Б А Т А на тема: КРЕИРАЊЕ И (ИЛИ) РЕКОНЦЕПТУАЛИЗАЦИЈА НА ДРЖАВНА НАДВОРЕШНО - ПОЛИТИЧКА СТРАТЕГИЈА НА МАЛИ И СРЕДНИ ДРЖАВИ.

 • ОТВОРЕНО ОБРАЌАЊЕ ДО ЕВРОАТЛАНТСКАТА ЗАЕДНИЦА

  EX INJURIA JUS NON ORITUR / НЕПРАВОТО НЕ СОЗДАВА ПРАВО

  Синдикатот на македонската дипломатска служба (СМДС), во услови на отворена узурпација на власта по пат на противправни дејства од страна на политичката партија (ВМРО) ДПМНЕ, а со коишто едновремено се руши уставниот поредок на Република Македонија и се врши целосна блокада на институциите, бара помош од Евроатлантската заедница, покрај другото и во форма на примена на исклучително важното правило на меѓународното право: Ex injuria jus non oritur. Имено, сметаме дека овие противправни дејствија не смее да се дозволи да бидат прифатени како легитимни правни дејствија што произведуваат соодветни правни последици.

 • Соопштение по повод посетата на Доналд Туск

  Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб на својата  денешна седница расправаше за меѓународната позиција на Република Македонија во светлината на посетата на претседателот на Европскиот совет Доналд Туск. 

 • Промоција на зборникот „Дипломатијата и депортацијата на Македонските евреи“

  На 8 март 2017 година, во Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија во Скопје беше промовиран Зборникот на трудови од Меѓународната научна конференција која под тој наслов се одржа во 2015, а во организација на Дипломатскиот клуб - Скопје. Коорганизатори на оваа Конференција беа Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија и Институтот за национална историја. Оваа Конференција беше дел од проектот „Дипломатските ‘игри‘ околу депортацијата на Евреите од Македонија во 1943“, кофинансиран и од Меѓународната асицијација за сеќавање на холокаустот од Берлин (IHRA).  

 • Излезе од печат новиот број на списанието „Дипломатски летопис“

  semel pro semper2-01

  Кон крајот на минатата година од печат излезе вториот број на списанието „Дипломатски летопис“ во издание на Дипломатскиот клуб-Скопје, тематски посветен на 25 годишнината од осамостојувањето на Македонија. Поврзано со овој јубилеј, како и со навршувањето 5 години од заминувањето  на првиот  претседател на Република Македонија Киро Глигоров  во рубриката „галерија“ се објавени изјави за неговото дело на повеќе негови  современици од земјата и странство.

   Исто така, во списанието ексклузивно е објавена статијата „За правците на возобнова на урнатата надворешна политика на Република Македонија“ на професорот  д-р Љубомир Д.Фрчкоски, поранешен министер за надворешни работи на Р.Македонија. Натаму како прилози од „Историјата на македонската дипломатија“, следат написите „Република Македонија на дипломатската сцена“, на Ахил Тунтев, „Независноста на Македонија – првостепена задача“ на амбасадорот Трајан Петровски  и други.

 • Покана за промоција

 • Соопштение на Дипломатскиот клуб


  КОЕ Е НАЈПОГОДНО ВРЕМЕ ДА СЕ ИЗНАЈДЕ РЕШЕНИЕ ЗА РАЗЛИКАТА ВО ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ОКОЛУ ИМЕТО НА ДРЖАВАТА?

  Поведени од постојаното повторување на МНР на РМ Никола Попоски и на други државни функционери на флоскулата „сега не е време да се реши спорот со името“, „ова не е период...“, „не верувам дека многу бргу ќе се случи...“, членовите на Извршниот одбор на Диломатскиот клуб – Скопје, одржаа расправа за оваа тема при што, ги поздравија средбите меѓу МНР на РМ и РГ и мерките за градење на доверба со јужниот сосед, но заклучија дека:

 • Покана за промоција

 • Соопштение за јавноста

  ДИПЛОМАТСКИ КЛУБ
  С к о п ј е
  Република Македонија
  semel pro semper2-01 DIPLOMATIC CLUB
  S k o p j e
  Republic of Macedonia 


  Соопштение за јавноста

  Дипломатскиот   клуб   изразува   сериозна   загриженост   за   политичката криза во која се наоѓа Република Македонија, а која до изострени граници ја еродира позицијата на државата на меѓународен план.

  Донесената одлука на претседателот Ѓорге Иванов за помилување   на бројни јавни и политички личности, не само што не помогна за надминување  – туку напротив – ја продлабочува и ја заострува кризата. Таа одлука претставува чин со кој се суспендира владеењето на правото и правниот   поредок   во македонското   општество, предизвикувајќи крајно сериозни   негативни последици по угледот на државата во меѓународната јавност.

 • Дипломатскиот клуб во поддршка на синдикатот на македонската дипломатска служба

  На 01 февруари 2016 година, во организација на Синдикатот на македонската дипломатска служба, поддржан и од членовите на Дипломатскиот клуб, пред влезот во зградата на Министерството за надворешни работи се одржа најавениот Предупредувачки протест, со симболично време 12.05 часот.

 • Соопштение за јавноста

  ДИПЛОМАТСКИ КЛУБ
  С к о п ј е
  Република Македонија
  semel pro semper2-01 DIPLOMATIC CLUB
  S k o p j e
  Republic of Macedonia 

  Br. 68/15
  Skopje, 15.12.2015


  Соопштение за јавноста

  Членовите на Дипломатскиот клуб, предизвикани од чинот на именување на зградата на Министерството за нНадворешни рРаботи далеку од очите на јавноста и без транспарентна процедура, отворија расправа за можните мотиви на креаторите на тековната политика за давање на имиња на јавни и државни објекти. Разгледувајќи го овој потег во контекст на другите именувања и преименувања (на улици), кои се соопштуваат post festum и како завршена работа за којаи не треба да се даваат никакви објасненија, Клубот смета дека оваа постапката претставува израз на потценување на јавноста, во случајов и на дипломатската структура на РМ. Со изборот на името што треба да го носи зградата на Министерството е испратена и своевидна порака до меѓународните претставници во државата за насоката на нашата надворешна политика.

 • Соопштение за јавноста (4)

  ДИПЛОМАТСКИ КЛУБ
  С к о п ј е
  Република Македонија
  semel pro semper2-01 DIPLOMATIC CLUB
  S k o p j e
  Republic of Macedonia 

  Br. 68/15
  Skopje, 15.12.2015


  Соопштение за јавноста

  Членовите на Дипломатскиот клуб, предизвикани од чинот на именување на зградата на Министерството за нНадворешни рРаботи далеку од очите на јавноста и без транспарентна процедура, отворија расправа за можните мотиви на креаторите на тековната политика за давање на имиња на јавни и државни објекти. Разгледувајќи го овој потег во контекст на другите именувања и преименувања (на улици), кои се соопштуваат post festum и како завршена работа за којаи не треба да се даваат никакви објасненија, Клубот смета дека оваа постапката претставува израз на потценување на јавноста, во случајов и на дипломатската структура на РМ. Со изборот на името што треба да го носи зградата на Министерството е испратена и своевидна порака до меѓународните претставници во државата за насоката на нашата надворешна политика.

 • Round table on the Law Faculty organized by Diplomatic club

  Within its program activities the Diplomatic Club in cooperation with the Faculty of Law - Justinian I, on November 3, held a round table on the topic of "Negotiation and negotiation techniques as tools of diplomacy of small states." 

    

 • Oдржано генералното собрание на дипломатскиот клуб

  Во свечената сала на „Технометал-Вардар“, на 3 март 2015 година, беше одржано Генералното изборно собрание на Дипломатскиот клуб, на кое беше усвоен Извештајот за работата, како и Финансискиот извештај за изминатиот двегодишен приод. На Собранието беше избрано и новото раководство на Клубот.

  За нов претседател на Клубот беше избран амбасадорот Данчо Марковски, а за за членови на Извршниот одбор Благој Зашов, Виктор Габер, Радика Секуловска, Љупчо Арсовски, Драган Јањатов и Цветан Колчаковски. За членови на Надзорната комисија беа избрани Петко Стефановски (претседател), Никола Тодорчевски и Димитар Белчев.

 • Invitation for lecture of Ambassador Beleli

 • Реакција на Дипломатскиот Клуб - Скопје по повод навредите на амбасадорот на Кралството Холандија г-ѓата Маријет Штурман

  Р Е А К Ц И Ј А

   

  на Дипломатскиот клуб – Скопје
  по повод навредите на амбасадорот на Кралството Холандија
  г-ѓата Маријет Штурман

   

            Членовите на Дипломатскиот клуб – Скопје го искажуваат своето жалење и огорченост за навредите упатени на амбасадорот на Кралството Холандија, Н.Е. г-ѓата Маријет Штурман во емисја на ТВ Сител. Недоличниот речник на двајцата учесници во таа емисија јасно го покажува нивното ниско културо ниво и им нанесува штета на државните интереси на Република Македонија. Кралството Холандија е еден од најзначајните и долгорочни поддржувачи на Република Македонија во реализација на нејзините старатешки определби на надворешен план, а со конкретните финансиски поддршки и најголем поединечен донатор на нашата држава.

 • Дебата за „Улогата на дипломатијата во развојот на културните врски меѓу народите“

  На  22 април годинава, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија, Дипломатскиот клуб - Скопје одржа дебата  насловена „Улогата на дипломатијата во развојот на културните врски меѓу народите“. 

  Воведничарите, амбасадорите на Хрватска, Н.Е. Златко Крамариќ и на Словачка, Н.Е. Мартин Безак, говореа за развојот на културните врски како своевидна интелектуална надградба на политичките, економските и меѓучовечките релации меѓу народите, за придонесот на дипломатијата во овој вид меѓународна соработка. 

  Во дискусијата што следеше, членовите на Дипломатскиот клуб презентираа  искуства во реализацијата на оваа дипломатска активност, како и согледувања за натамошно ефикасно афирмирање на духовните вредности на една земја во странство. Беа наведени и тешкотиите во финансирањето на овие активности преку културно-информативните центри, лекторатите за јазик, како и дилемите за ефикасно искористување на еминентни ументици како амбасадори на културата. 

  Беше заклучено дека улогата на културната дипломатија е да дисперзира естетски стратегии за идеи и идеали со филозофски и политички аргументи, кои можат да најдат своја почва во странство.

 • Средба со Грчкиот амбасадор Лалакос

  Во организација на Дипломатскиот клуб – Скопје, на 6 март годинава, беше оддржана средба со амбасадорот на Република Грција во Скопје Харис Лалакос.

  Пред членоите на Дипломатскиот клуб и присутните гости амбасадорот Лалакос говореше на тема „Синдикатот во современата дипломатска служба“. Тој одделно се  осврна на нормираната заштита на правата на грчките диломати и на менталитетот на државните службеници во реализација на државната политика.

  Во расправата што следеше, членовите на Клубот ги истакнаа искуствата од нивното синдикално делување во Министерството за надворешни работи на Република Македонија, посочувајќи притоа и примери  од земјите во кои  биле деташирани.

 • Meeting with Ambassador Lalakos

  For the members of the Diplomatic Club and the present guests, the ambassador of the Hellenic Republic in Skopje Haris Lalakos, will talk on the importance of “The Union in the modern diplomatic service”.

  The meeting with ambassador Lalakos, organized by the Diplomatic Club – Skoje, will take place in the premises of “Tehnometal – Vardar” (3 floor- off Makedonija street – central Skopje), on the 6 of March 2014.

  Invitations for the meeting are forwarded to diplomats accredited in the Republic of Macedonia, as well as to members of the Union of the Ministry of Foreign Affairs.

 • Промоција на книгата „Дипломатија и политика“ од Виктор Габер

  На Универзитетскиот Американ колеџ во Скопје, на 20 ноември годинава,  професорите д-р Ѓорѓи Спасов и д-р Стево Пендаровски ја промовираа новата книга на амбасадорот Виктор Габер „Дипломатија и политика“. Промоторите го истакнаа значењето на книгата како прва од овој вид, која го обработува односот и меѓузависноста во делувањето на овие два субјекта на планот на одбраната на државните интереси на надворешен план.

  Целта на своето дело амбасадорот Габер ја дефинира уште на самиот почеток како „напор за расветлување на состојби, за таложење на искуства и утврдување на методи за најсоодветно, современо вградување на дипломатијата во системот на водење на државните работи, во преземањата на поитиката која ја дизајнира судбината на многу луѓе, на цели народи и директно влијае на степенот на развојот, за поведување на војна и склучување на мир“.

 • Реакција

  Почитувани уредници,

  Се извинуваме за грешката при доставувањето на претходната  Реакција, кога го доставивме само нацртот на Реакцијата, а не и дефинитивниот текст. Повелете, примете го точниот текст.

  Дипломатски клуб - Скопје

   

  Р Е А К Ц И Ј А

  на Дипломатскиот клуб – Скопје за
  начинот на именување на шефови на ДКП на Р.Македонија

   

   

              Членовите на Дипломатскиот клуб – Скопје, на 3 и 17 септември 2013 година расправаа за објавениот Оглас на Владата на Република Македонија од 15 мај 2013 година за пополнување на дипломатски места амбасадори и генерални конзули на Р. Македонија (т. 35 и т. 36), за начинот на неговото спроведување и одлуките по овој Оглас. Иако, досега се обзнанени само три одлуки од објавените 18-те амбасадорски позиции и 3-те за генерални конзули, а врз основа на објавените имиња за можни кадровски решенија за другите позиции во средствата за информирање, сметаме дека:

 • Излагање на Aмбасадорот на Француската Република

  г-ѓата Лоренс Оер,

   -Министерство за надворешни работи, 13 јуни 2013-

  Амбасадорот на Француската Република во Република Македонија г-ѓа Лоренс Оер, пред членовите на Дипломатскиот клуб говореше на тема „Дипломатските вештини на портпаролот на Министерството за надворешни работи“.

 • Недипломатско однесување на амбасадорот Чејку

  -Расправа во Дипломатскиот клуб-

  Дипломатскиот клуб со внимание ги следи актуелните настани врзани за надворешната политика на Република Македонија, а со тоа и реакциите околу подигањето споменик на Адем Јашари (роден и загинал на Косово[1]) во скопското село Радуша. Притоа, со големо разочарување членовите на Клубот констатираа дека не забележаа јавна реакција за постапката на амбасадорот на Република Албанија во Република Македонија, Н.Е. Арбен Чејку.

 • Словенечкиот амбасадор гостин на Дипломатскиот клуб

  На 17 мај 2012 година, во организација на „Дипломатскиотклуб“, амбасадорот на Република Словенија во Република Македонија, Н.Е. АленБрајан Бергант  ја отвори трибинаta на тема „Република Словенија иЈугоисточна Европа“. 

    

 • Upcoming panel discussions in the Diplomatic Club

  - On May 17, 2012, before members of the Diplomatic Club and guests, the Ambassador of the Republic of Slovenia, HE Alain Brian Bergant will speak on the topic "The continued interest of Slovenia for Cooperation with the countries of Southeast Europe".

  - On June 7, 2012, the Austrian Ambassador, HE Thomas Michael Bayer will speak on "Austria and Southwest Europe."
   
  The announced panel discussions, which are opened to the public, will be held in the premises on the 3rd floor - "Tehnometal-Vardar"- on “Makedonija” Street.

 • Upcoming panel discussions in the Diplomatic Club

  - On May 17, 2012, before members of the Diplomatic Club and guests, the Ambassador of the Republic of Slovenia, HE Alain Brian Bergant will speak on the topic "The continued interest of Slovenia for Cooperation with the countries of Southeast Europe".

  - On June 7, 2012, the Austrian Ambassador, HE Thomas Michael Bayer will speak on "Austria and Southwest Europe."
   
  The announced panel discussions, which are opened to the public, will be held in the premises on the 3rd floor - "Tehnometal-Vardar"- on “Makedonija” Street.

 • Debate "Republic of Macedonia and NATO"

  On February 8, 2012 the Diplomatic Club organized a debate entitled "Republic of Macedonia and NATO - connotations". Тhe Ambassador of the Netherlands, Ms. Maijet Shurman was an introductory speaker. On the legal basis of the membership of the Republic of Macedonia into NATO spoke the member of the Club, Sashko Todorovski.

 • New books of Macedonian diplomats were promoted

  - The Book by Dragan Janjatov "Traditions of Russian diplomatic School" was launched on the 21 September 2011 in the Army Home of the Republic of Macedonia in Skopje, by Ambassador Trajan Petrovski, prof. Zjila Lina, the Minister - Counselor at the Embassy of the Russian Federation in the Republic of Macedonia, Eugene Egor and the publisher, prof. Vele Smilevski.

    

 • US Ambassador Philip Ricker in the “Diplomatic Club”

  The Ambassador of the United States, HE Mr. Philip Ricker spoke of “American foreign policy and the region of Southeast Europe”. The event took place in the Debate room of the National and University Library "St. Kliment Ohridski " in Skopje, on 31 March 2011.

 • Macedonian language in the world -Learning and promoting-

  The Diplomatic Club - Skopje, the Faculty of Philology and the Macedonian Language Seminar organized a public debate in Skopje, on the 11th of March 2011, dedicated to the condition the Macedonian language, literature and culture lectorates at world universities and language institutes are. The goal of the debate was to call attention to certain issues concerning the studying of the Macedonian language in the world.

  Raising concerns about the declining number of lectorates – there are only eleven lectorates in the world today, whose work is directly connected with state institutions, such as the University, the Seminar and the ministries – and hence the studying of the Macedonian language abroad, solutions were suggested   to improve the situation.

 • German Ambassador guest in the Diplomatic Club

  German Ambassador to Macedonia, HE Mrs. Ulrike Maria Knotz in the presence of members of the "Diplomatic club" and representatives of the media, on December 2, 2010 spoke on "International - legal and diplomatic consequences’ of the unification of Germany." In her speech were analyzed state and legal as well as the diplomatic procedures at a key moment in the history of a nation, as well as the role of the political factor in the unification of Germany.

 • Meeting with Dutch Ambassador to Skopje

  Organized by the "Diplomatic Club" – Skopje, on November 3, 2010, at 5 pm, in the premises of "Tehnometal", the Ambassador of the Netherlands in Macedonia, Ms. Simone Filippini talked about "Professional diplomacy - Dutch experience".

  This activity was targeted to contribute to a better understanding of the importance of building a professional and efficient diplomatic service, especially in the Republic of Macedonia.

 • Debate "The new diplomatic service of the European Union" with Erwan Fouere

  The Special Representative and Head of the Delegation of the European Union, Ambassador Erwan Fouere, was the main speaker at the debate held in the "Diplomatic Club" – Skopje, dedicated to the "New diplomatic service of the European Union". The debate was held on 4 th June 2010 at 17.00 h. in the National and University library "St. Kliment Ohridski ".

  This topic, being still a proposal, caused immense interest not only in diplomatic circles in Brussels, which was a motive for further discussions, analyzes and projections for the development of modern diplomacy, and thus the future of Macedonian diplomacy.

 • Meeting with media representatives

  The Executive Board of the “Diplomatic club" based in Skopje, on April 8, 2010, at 11.00 am, in the premises of "Tehnometal - Vardar", presented to the representatives of the media the newly formed association "Diplomatic club-Skopje", its goals and planned activities.

  Journalists were told that the "Diplomatic Club" in its Statute and Program, among other things, provides a series of activities to enrich the professional and social life of Macedonian and foreign diplomats accredited in Skopje, through exchange of opinions, organizing meetings, seminars, panel discussions and initiate projects, as well as organizing presentations by experts and government officials on topics dedicated to foreign policy, international relations and international law.

 • Наслов на архивиран текст

  Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн.