01
Дек 22

На покана на Сојузот на ветераните, на 29 ноември 2022 година членот на Дипломатскиот клуб – Скопје Виктор Габер одржа предавање на тема „Македонската дипломатија во современите збиднувања во светот.“ На овој настан земаа учество членови на Асоцијацијата на граѓански здруженија во одбраната, безбедноста и меѓународните односи, во која членува и Дипломатскиот клуб – Скопје.

Повеќе: ИЗЛАГАЊЕ НА ЧЛЕНОТ НА ДИПЛОМАТСКИОТ КЛУБ ВИКТОР ГАБЕР ВО ДОМОТ НА АРМ

29
Сеп 22

рупа членови на Дипломатскиот клуб, на 27 септември.2022 година на гробиштата Бутел во Скопје ги посетија гробовите на серија македонски дипломати и им оддадоа почит за нивниот придонес во афирмација на македонската реалност и држава во меѓународни размери.

Повеќе: Посета на гробовите на македонски дипломати

29
Сеп 22

ПРОМОВИРАНО ИЗДАНИЕТО „НИКО ЗУПАНИЧ И МАКЕДОНИЈА ВО 1903 ГОДИНА“ ОД М-Р ВИКТОР ГАБЕР

Во рамките на својата издавачка дејност, Државниот архив неодамна ја објави и Студијата: „Нико Зупанич и Македонија во 1903 година“, приредена од амбасадорот, Виктор Габер. Како дело кое е мошне податливо и интересно, не само за стручните лица, туку и за пошироката јавност, сметаме дека со појавата на оваа Студија даваме скромен, но значаен придонес во расветлувањето на некои дилеми поврзани со македонското прашање кон крајот на 19-от и почетокот на 20-от век.

Словенецот Нико Зупанич е научник во областа на антропологијата, етнографијата и историјата, кој докторирал во Виена токму во 1903 година и кој, меѓу другото, се занимавал и го проучувал поширокиот третман на темата Македонија и Македонците во негово време.

Повеќе: ПРОМОВИРАНО ИЗДАНИЕТО „НИКО ЗУПАНИЧ И МАКЕДОНИЈА ВО 1903 ГОДИНА“ ОД М-Р ВИКТОР ГАБЕР

04
Авг 22

Дипломатски клуб – Скопје
Бр. 49/22
Скопје, 20 јули 2022

ДА ГО НАДОГРАДИМЕ ГОЛЕМОТ ИСЧЕКОР КОН ЕУ

Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб го поздравува вчерашното отворање на пристапните преговори за членство на Република Северна Македонија и Република Албанија во Европската унија и реализацијата на одлуката на Европскиот совет од март 2020 година.

Макотрпниот 17-годишен пат до постигнување на оваа цел не ја смалува потребата од дополнителни усилби за унапредување на нашиот сериозен пристап, како кон изградба на стабилен, демократски и правен систем, така и создавање на кадровски и материјални услови за дипоматска одбрана на поставените цели од значење за националните и државните интереси на земјата.

Повеќе: ДА ГО НАДОГРАДИМЕ ГОЛЕМОТ ИСЧЕКОР КОН ЕУ

21
Јун 22

ДИПЛОМАТСКИ КЛУБ - С к о п ј е

Бр. 19/22

Скопје, 20.06.2022

 ПОЧИНА УФЕ ЈЕНСЕН - ГОЛЕМИОТ ПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА

Вчера, во Копенхаген, почина Уфе Елеман Јенсен, еден од најистакнатите политичари на Кралството Данска, долгогодишен претседател на Либералната партија „Венстре“ и МНР на Данска. Во последната фаза од студената војна, тој важеше за еден од клучните политичари на Нордискиот регион и Европа во целина.

Повеќе: ПОЧИНА УФЕ ЈЕНСЕН - ГОЛЕМИОТ ПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА

Страница 1 од 8

Проекти на ДК

Дебата „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“

На 20 септември 2018 година, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа Дипломатско-академска...

Идни активности на дипломатскиот клуб-скопје

19 јуни 2018 средба со Бејли
28 јуни 2018 средба со Нато во РМ
12 септември 2018 средба со Колбер