21
Сеп 18

На 20 септември 2018 година, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа Дипломатско-академска дебата на тема „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“ во организација на Дипломатскиот клуб и Министерството за надворешни работи на Република Македонија. Целта на оваа дебата беше насочена кон анализа на импликациите од Договорот во однос на неколку аспекти, како името, идентитетот и ризиците, психолошките бариери на двете страни, митовите во политиката, формирањето на националните митови, меѓународните договори како и индивидуалните човекови права.

Воведно обраќање на дебатата даде државниот секретар во Министерството за надворешни работи, Виктор Димовски кој зборуваше за надворешно-политичките приоритет на Република Македонија и нивното оствраување во изминатаат година со посебна нагласка на остварување на стратешните пиоритети на државата за интегрирање во НАТО и Европската Унија.

На дебатата, свои експертски видувања за посочените теми имаа и членовите на Дипломатскиот клуб, Данчо Марковски, Сашко Тодоровски, Виктор Габер и Благој Зашов, како и членките на академската заедница, професорките Виолета Петровска Бешка, Ирена Стефоска и Мирјана Најчевска. Воведничарите на дебатата одговараа и на серија на прашања од аудиториумот во слата на МНР.

 

Проекти на ДК

Панел - дискусија на 27 април 2023 - „РЕГИОНАЛНИТЕ ИНИЦИЈАТИВИ И ЕВРОПСКАТА ИНТЕГРАЦИЈА“

По повод Денот на македонската дипломатија 29 април, Дипломатскиот клуб – Скопје и Американскиот универзитетски...

Средба на членови на Дипломатскиот клуб во Сојузот на филателисти на Македонија

На 23 декември 2022, во 12 часот во просториите на Сојузот на филателисти на Македонија (ул. „Димитрија Чуповски“...

Дебата „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“

На 20 септември 2018 година, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа Дипломатско-академска...

Идни активности на дипломатскиот клуб-скопје

19 јуни 2018 средба со Бејли
28 јуни 2018 средба со Нато во РМ
12 септември 2018 средба со Колбер