LOADING
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/baily-diplomatski-klub-1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/logo-diplomati-malogk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/manu 13-mingk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/tenis-turnir-3gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/diplomatski_letopisgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/godisno-sobranie-2018-2gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/dsc_7163gk-is-157.jpg

Најнови Вести

 • Џес Бејли гостин-воведнич...
 • Дипломатскиот клуб – Скоп...
 • Промицијата на книгата - ...
 • Успешно одржан тенискиот ...
 • Излезе четвртиот број на ...
 • Дипломатскиот клуб од Ско...
 • Размена на мислења со пре...

Џес Бејли гостин-воведничар во Дипломатскиот Клуб

Н.Е. амбасадорот на Соединетите држави на Америка во Република Македониија, Џес Бејли беше гостин-воведничар во

Повеќе...

Дипломатскиот клуб – Скопје за спогодбата Заев-Ципрас

По повод најавената спогодбата меѓу владите на Република Македонија и Република Грција за надминување на

Повеќе...

Промицијата на книгата - Зборник „За и од Киро Глигоров“

Дипломаткиот клуб, кој во мај 2017 година, по повод 100-тата годишнина од раѓањето на првиот

Повеќе...

Успешно одржан тенискиот турнир на дипломатите и бизнисмените

Во организација на Министерството за надворешни работи, Дипломатскиот клуб и фирмата „Дајнерс Интернејшнел“, на 12

Повеќе...

Излезе четвртиот број на списанието „Дипломатски летопис“

Излезе четвртиот број на списаниетпо „Дипломатски летопис“, што го издава Дипломатскиот клуб-Скопје. Документ: Дипломатски Летопис број.

Повеќе...

Дипломатскиот клуб од Скопје на 27 март 2018 го одржа своето Годишно собрание.

Овој клуб како невладина организација постои осум години и во него членуваат дипломати од кариера

Повеќе...

Размена на мислења со претседателот на Владата, Зоран Заев

На покана од Кабинетот на Претседателот на Владата на Република Македонија, делегација на Дипломатскиот Клуб,

Повеќе...

Добродојдовте во Дипломатскиот клуб во Скопје!


Да, во Скопје, во главниот град на Република Македонија, град кој веќе втора деценија е домаќин на десетици дипломатски мисии на странски држави. Во Скопје, град кој има долга дипломатско конзуларна традиција од времето кога и Македонија беше во составот на Отоманската Империја, кога во него беа отворени и делуваа конзулатите на Франција, Италија, Србија, Бугарија и други. Денес, со задоволство можеме да констатираме дека во Република Македонија и во нашето Скопје се акредитирани 70 шефови на амбасади, од кои 25 се резидентни, 27 претставници на меѓународни организации и 13 почесни конзули (додека во Битола 10 и во Штип 1 почесен конзул). Воедно, во Скопје седиште имаат и две регионални организации (МАРРИ и Регионалната канцеларија на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа).


Нашиот и Ваш Дипломатски клуб си постави за цел да создаде можности за унапредување како на професионалниот, така и на социјалниот живот на дипломатите во Скопје, било тоа да се македонски актуелни и поранешни дипломати или на акредитираните странски дипломати во нашиот главен град.

Во серијата на зацртаните и веќе остварени активности Клубот организира средби и панел дискусии за теми од професионалниот интерес на дипломатите, од областа на надворешните работи, меѓународните односи и меѓународното право, како и активности поврзани со меѓународната положба во Република Македонија и афирмацијата на нејзините реалности во светот.

Сите сте добредојдени на овој сајт, но и на активностите на Клубот, независно дали сте активни членови или имате интерес за некоја од темите кои ние ги третираме или активностите кои ги организираме. Затоа, информирајте се за активностите Клубот и согласно Вашите интереси земете учество...

 

Од Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб


Филтер
 • СООПШТЕНИЕ ОД ДИПЛОМАТСКИОТ КЛУБ - СКОПЈЕ

  Во поддршка на иницијативите за именување на скопскиот аеродром
  со името на Киро Глигоров

  Во годинава, во која се одбележува јубилејот - 100 години од раѓањето на првиот претседател на Република Македонија Киро Глигоров, Дипломатскиот клуб – Скопје, во континуитет, повеќе пати и на разни начини, го изрази своето почитување на неговото дело, а во мај оваа година, во МАНУ беше организатор и на научната конференција „Улогата на Киро Глигоров во меѓународното етаблирање на Република Македонија“. Во подготовка е публикацијата со излагањата на оваа Конференција и со осврти на домашни и странски истакнати личности за делото на Киро Глигоров. Поведен од одделни јавни манифестации, Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб ја дава својата поддршка на искажаните иницијативи, во иднина, скопскиот меѓународен аеродром да го носи неговото име. Воедно, Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб ја поддржува и иницијативата на Филателистичкиот сојуз на Македонија за издавање поштенска марка по повод 100-тата годишнина од раѓањето на претседателот Киро Глигоров.

 • СООПШТЕНИЕ

  Во рамките  на  своите  програмски  активности  Дипломатскиот  клуб – Скопје вo соработка со МИТ Универзитетот, организира предавање на амбасадорот на Руската Федерација во Република Македонија, Олег Шчербак на тема: „Аспекти наактуелната  руска  надворешна  политика“. Предавањето ќе се одржи на 19(четврток) Ноември, во амфитеатарот на Универзитетот во City Gallery со почеток во 11 часот.

  Дипломатски Клуб
  Скопје, 18.11.2015

 • Организирана тркалезна маса на Правниот факултет во Скопје

  Во рамките на своите програмски активности Дипломатскиот клуб во соработка со Правниот факултет – Јустинијан Први, на 3 ноември 2015 год. одржа тркалезна маса на тема: „Преговарање и техники на преговарање, како алатки на дипломатиите на малите држави“. 

    

 • Invitation for lecture of Ambassador Beleli

 • Јавна дебата за новиот Предлог за измени и дополнување на Законот за надворешни работи

  Во организација на Правниот Факултет „Јустинијан Први“, на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, и Дипломатскиот клуб во Скопје на 14 ноември 2012 во 12.00 часот, во свечената сала на Правниот факултет (Бул. „Крсте Петков Мисирков“ б.б.), ќе се одржи јавна дебата за најновиот Предлог за измени и доплолнување на Законот за надворешни работи.

 • Членови на дипломатскиот клуб

  Членови на Дипломатскиот Клуб

   

   

   

   

 • Статут на дипломатскиот клуб

              Врз основа на член 5, 20 и 76 од Законот за здруженија на граѓани и фондации, Службен весник на Република Македонија, бр. 31 од 02. 07. 1998 година (натаму: Законот), оснивачкото Собрание на здружението „Дипломатски клуб“, на седницата одржана на 18 февруари 2010 година во Скопје, го донесе следниов

   С Т А Т У Т

  на здружението „Дипломатски клуб“

   

  I.ОПШТИ ОДРЕДБИ

   

  Чл. 1       Со овој Статут се одредуваат целите и задачите на здружението Дипломатски клуб (натаму: Дипломатскиот клуб), името, карактерот и седиштето, работата, активностите, правата и обврските на членовите, организацијата и управувањето, правата и обврските на членовите, застапувањето, начинот на добивање, користење и располагање со средствата и сите други прашања значајни за работата на Дипломатскиот клуб, како и престанувањето на неговата активност.

 • Програма за работа

  ПРОГРАМА ЗА РАБОТА

  на

  ДИПЛОМАТСКИОТ КЛУБ во Скопје

   

  Дипломатскиот клуб во својата основна активност има за цел остварување на поширокиот интерес на државата Република Македонија за примена на традиционалните меѓународни обичаи за непосредна комуникација на дипломатите од различни држави. Притоа, се тргнува од интересот за создавање услови за колегијална, пријателска и професионална размена на мислења меѓу активните дипломати од Министерството за надворешни работи на Република Македонија, нивните пензионирани колеги од една и странските дипломати акредитирани за Република Македонија, независно дали се резидентни во Скопје, престолнината на државата Република Македонија или во некоја друга престолнина. 

 • Наслов на проекти број 1

  Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн.

 • Наслов на проекти број 2

  Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн.

 • Наслов на архивиран текст

  Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн. Овој текст е случајно генериран и служи за приказ на изгледот на вестите на сајтовите на ГК дизајн.

Проекти на ДК

Дебата „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“

На 20 септември 2018 година, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа Дипломатско-академска...

Идни активности на дипломатскиот клуб-скопје

19 јуни 2018 средба со Бејли
28 јуни 2018 средба со Нато во РМ
12 септември 2018 средба со Колбер