LOADING
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/baily-diplomatski-klub-1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/logo-diplomati-malogk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/manu 13-mingk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/tenis-turnir-3gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/diplomatski_letopisgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/godisno-sobranie-2018-2gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/dsc_7163gk-is-157.jpg

Најнови Вести

  • Џес Бејли гостин-воведнич...
  • Дипломатскиот клуб – Скоп...
  • Промицијата на книгата - ...
  • Успешно одржан тенискиот ...
  • Излезе четвртиот број на ...
  • Дипломатскиот клуб од Ско...
  • Размена на мислења со пре...

Џес Бејли гостин-воведничар во Дипломатскиот Клуб

Н.Е. амбасадорот на Соединетите држави на Америка во Република Македониија, Џес Бејли беше гостин-воведничар во

Повеќе...

Дипломатскиот клуб – Скопје за спогодбата Заев-Ципрас

По повод најавената спогодбата меѓу владите на Република Македонија и Република Грција за надминување на

Повеќе...

Промицијата на книгата - Зборник „За и од Киро Глигоров“

Дипломаткиот клуб, кој во мај 2017 година, по повод 100-тата годишнина од раѓањето на првиот

Повеќе...

Успешно одржан тенискиот турнир на дипломатите и бизнисмените

Во организација на Министерството за надворешни работи, Дипломатскиот клуб и фирмата „Дајнерс Интернејшнел“, на 12

Повеќе...

Излезе четвртиот број на списанието „Дипломатски летопис“

Излезе четвртиот број на списаниетпо „Дипломатски летопис“, што го издава Дипломатскиот клуб-Скопје. Документ: Дипломатски Летопис број.

Повеќе...

Дипломатскиот клуб од Скопје на 27 март 2018 го одржа своето Годишно собрание.

Овој клуб како невладина организација постои осум години и во него членуваат дипломати од кариера

Повеќе...

Размена на мислења со претседателот на Владата, Зоран Заев

На покана од Кабинетот на Претседателот на Владата на Република Македонија, делегација на Дипломатскиот Клуб,

Повеќе...

Добродојдовте во Дипломатскиот клуб во Скопје!


Да, во Скопје, во главниот град на Република Македонија, град кој веќе втора деценија е домаќин на десетици дипломатски мисии на странски држави. Во Скопје, град кој има долга дипломатско конзуларна традиција од времето кога и Македонија беше во составот на Отоманската Империја, кога во него беа отворени и делуваа конзулатите на Франција, Италија, Србија, Бугарија и други. Денес, со задоволство можеме да констатираме дека во Република Македонија и во нашето Скопје се акредитирани 70 шефови на амбасади, од кои 25 се резидентни, 27 претставници на меѓународни организации и 13 почесни конзули (додека во Битола 10 и во Штип 1 почесен конзул). Воедно, во Скопје седиште имаат и две регионални организации (МАРРИ и Регионалната канцеларија на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа).


Нашиот и Ваш Дипломатски клуб си постави за цел да создаде можности за унапредување како на професионалниот, така и на социјалниот живот на дипломатите во Скопје, било тоа да се македонски актуелни и поранешни дипломати или на акредитираните странски дипломати во нашиот главен град.

Во серијата на зацртаните и веќе остварени активности Клубот организира средби и панел дискусии за теми од професионалниот интерес на дипломатите, од областа на надворешните работи, меѓународните односи и меѓународното право, како и активности поврзани со меѓународната положба во Република Македонија и афирмацијата на нејзините реалности во светот.

Сите сте добредојдени на овој сајт, но и на активностите на Клубот, независно дали сте активни членови или имате интерес за некоја од темите кои ние ги третираме или активностите кои ги организираме. Затоа, информирајте се за активностите Клубот и согласно Вашите интереси земете учество...

 

Од Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб


07
Сеп 17

Економската соработка
на Република Македонија со соседите


Скопје, 5. 9. 2017 година

Соопштение за медиумите

На 5 септември 2017 година, на Универзитетот Американ колеџ во Скопје се одржа третата дискусија во рамките на Форумот за надворешна политика, на тема „Економската соработка на Република Македонија со соседите“.

 Форумот за надворешна политика е проект што го иницира Фондацијата „Фридрих Еберт“  во соработка со Прогрес – Институт за социјална демократија, Дипломатскот клуб - Скопје, Правниот факултет „Јустинијан I“ и Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје, Универзитетот Американ колеџ Скопје и Универзитетот на Југоисточна Европа – Тетово/Скопје. Целта на проектот е да се отворат и анализираат дел од надворешно-политичките прашања за односите меѓу Република Македонија и нејзините соседи и да се поттикнат нови дискурси што придонесуваат за идно разбирање и градење мостови и стратегии од заеднички интерес со соседните држави и народи. Проектот опфаќа пет дискусии за различни аспекти на соседската политика на Република Македонија.

Третата средба на Форумот опфати размена на мислења меѓу претставници на академската средина, поранешни и сегашни дипломати и професионалци од Министерството за надворешни работи, политички аналитичари од домашни тинк-тенкови, државни советници и други претставници од националните институции. Меѓудругото, учесниците на Форумот дискутираат за резултатите од досегашната економска соработка на Република Македонија со соседите, за пречките, предизвиците и можностите за поголема регионална економска соработка и за искуството од 10-годишната примена на договорот ЦЕФТА 2006, особено за новите можности што произлегуваат од дипломатската иницијатива за иднината на проширувањето на Европската Унија, позната како „Берлински процес“, и предлозите изнесени на последната конференција одржана во јули 2017 година, во Трст. Особено внимание на Форумот му беше посветено на прашањето за разновидноста на актерите и засегнатите страни, како и на потребата да се развие сеопфатна рамка за ефикасна економска дипломатија.

За дополнителни информации: nita.starova@fes.org.mk , kalinka.gaber@progres.org.mk и dodovski@uacs.edu.mk или на телефон: 070/328-755, 070/316-199 и 078/455-165.


Проекти на ДК

Дебата „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“

На 20 септември 2018 година, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа Дипломатско-академска...

Идни активности на дипломатскиот клуб-скопје

19 јуни 2018 средба со Бејли
28 јуни 2018 средба со Нато во РМ
12 септември 2018 средба со Колбер