LOADING
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/baily-diplomatski-klub-1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/logo-diplomati-malogk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/manu 13-mingk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/tenis-turnir-3gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/diplomatski_letopisgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/godisno-sobranie-2018-2gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/dsc_7163gk-is-157.jpg

Најнови Вести

 • Џес Бејли гостин-воведнич...
 • Дипломатскиот клуб – Скоп...
 • Промицијата на книгата - ...
 • Успешно одржан тенискиот ...
 • Излезе четвртиот број на ...
 • Дипломатскиот клуб од Ско...
 • Размена на мислења со пре...

Џес Бејли гостин-воведничар во Дипломатскиот Клуб

Н.Е. амбасадорот на Соединетите држави на Америка во Република Македониија, Џес Бејли беше гостин-воведничар во

Повеќе...

Дипломатскиот клуб – Скопје за спогодбата Заев-Ципрас

По повод најавената спогодбата меѓу владите на Република Македонија и Република Грција за надминување на

Повеќе...

Промицијата на книгата - Зборник „За и од Киро Глигоров“

Дипломаткиот клуб, кој во мај 2017 година, по повод 100-тата годишнина од раѓањето на првиот

Повеќе...

Успешно одржан тенискиот турнир на дипломатите и бизнисмените

Во организација на Министерството за надворешни работи, Дипломатскиот клуб и фирмата „Дајнерс Интернејшнел“, на 12

Повеќе...

Излезе четвртиот број на списанието „Дипломатски летопис“

Излезе четвртиот број на списаниетпо „Дипломатски летопис“, што го издава Дипломатскиот клуб-Скопје. Документ: Дипломатски Летопис број.

Повеќе...

Дипломатскиот клуб од Скопје на 27 март 2018 го одржа своето Годишно собрание.

Овој клуб како невладина организација постои осум години и во него членуваат дипломати од кариера

Повеќе...

Размена на мислења со претседателот на Владата, Зоран Заев

На покана од Кабинетот на Претседателот на Владата на Република Македонија, делегација на Дипломатскиот Клуб,

Повеќе...

Добродојдовте во Дипломатскиот клуб во Скопје!


Да, во Скопје, во главниот град на Република Македонија, град кој веќе втора деценија е домаќин на десетици дипломатски мисии на странски држави. Во Скопје, град кој има долга дипломатско конзуларна традиција од времето кога и Македонија беше во составот на Отоманската Империја, кога во него беа отворени и делуваа конзулатите на Франција, Италија, Србија, Бугарија и други. Денес, со задоволство можеме да констатираме дека во Република Македонија и во нашето Скопје се акредитирани 70 шефови на амбасади, од кои 25 се резидентни, 27 претставници на меѓународни организации и 13 почесни конзули (додека во Битола 10 и во Штип 1 почесен конзул). Воедно, во Скопје седиште имаат и две регионални организации (МАРРИ и Регионалната канцеларија на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа).


Нашиот и Ваш Дипломатски клуб си постави за цел да создаде можности за унапредување како на професионалниот, така и на социјалниот живот на дипломатите во Скопје, било тоа да се македонски актуелни и поранешни дипломати или на акредитираните странски дипломати во нашиот главен град.

Во серијата на зацртаните и веќе остварени активности Клубот организира средби и панел дискусии за теми од професионалниот интерес на дипломатите, од областа на надворешните работи, меѓународните односи и меѓународното право, како и активности поврзани со меѓународната положба во Република Македонија и афирмацијата на нејзините реалности во светот.

Сите сте добредојдени на овој сајт, но и на активностите на Клубот, независно дали сте активни членови или имате интерес за некоја од темите кои ние ги третираме или активностите кои ги организираме. Затоа, информирајте се за активностите Клубот и согласно Вашите интереси земете учество...

 

Од Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб


21
Сеп 13

Почитувани уредници,

Се извинуваме за грешката при доставувањето на претходната  Реакција, кога го доставивме само нацртот на Реакцијата, а не и дефинитивниот текст. Повелете, примете го точниот текст.

Дипломатски клуб - Скопје

 

Р Е А К Ц И Ј А

на Дипломатскиот клуб – Скопје за
начинот на именување на шефови на ДКП на Р.Македонија

 

 

            Членовите на Дипломатскиот клуб – Скопје, на 3 и 17 септември 2013 година расправаа за објавениот Оглас на Владата на Република Македонија од 15 мај 2013 година за пополнување на дипломатски места амбасадори и генерални конзули на Р. Македонија (т. 35 и т. 36), за начинот на неговото спроведување и одлуките по овој Оглас. Иако, досега се обзнанени само три одлуки од објавените 18-те амбасадорски позиции и 3-те за генерални конзули, а врз основа на објавените имиња за можни кадровски решенија за другите позиции во средствата за информирање, сметаме дека:

 • Објавениот оглас не е во согласност со серија членови од постојниот Закон за надворешни работи на РМ, каде е утврдена процедурата за овие именувања;
 • Со огласувањето на позиции надвор од МНР, се девалвира целокупниот законски заснован систем на напредување на кадрите во овој сегмент на јавната/државната администација, а со тоа, во земјата и во странство, се нарушува и угледот на дипломатската екипа на државата (па заради необученост, доаѓа и до дипломатски пропусти, инциденти, гафови и скандали);
 • Огласувањето на слободни позиции во ДКП е позната практика во многу држави, но само во рамките на МНР, а не со Оглас на Владата за конкурирање на било кој граѓанин на државата;
 • Најавените решенија и оние кои масовно циркулираат во јавноста, се дирекна девалвација на објавениот Оглас на Владата, односно тие се изигрување на пријавените стотини кандидати, бидејќи системот на ротација на веќе поставените дипломати е толку јасно виден, што целиот процес го прави непотребен, контрапродуктивен и штетен;
 • Актуелната практика на ротација на истите кадри, пак, го уназадува процесот на едукација и напредување на кадрите во МНР на Р. Македонија, за што веќе две децении се прават напори за изградба на систем за подготовка на професионални дипломатски кадри (Сектор за едукација, курсеви, испити, се до Дипломатска академија).  Ротацијата на амбасадорите е директна дестимулација на кадрите во МНР за нивно натамошно унапредување и девалвација на напорите на МНР за заземање на соодветно, уставно и законски дефиниран статус во рамките на државната структура на РМ, а за одбарана на интересите на државата во односи со странските субјекти.

  

Членовите на Дипломатскиот клуб – Скопје, со овие свои ставови ќе ја запознаат јавноста, сè со цел за натамошен развој на институциите на државата, изградба на стабилен систем на јавна/државна администрација, во случајов во делот на дипломатијата, а за одбрана на интересите на Република Македонија.

 

Скопје, 18 септември 2013                                                

 

Дипломатски клуб - Скопје 

Проекти на ДК

Дебата „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“

На 20 септември 2018 година, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа Дипломатско-академска...

Идни активности на дипломатскиот клуб-скопје

19 јуни 2018 средба со Бејли
28 јуни 2018 средба со Нато во РМ
12 септември 2018 средба со Колбер