LOADING
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/izlaganje vg 2gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/screenshot_1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/grob 1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/joomla_logo_blackgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/joomla_logo_blackgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/baily-diplomatski-klub-1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/logo-diplomati-malogk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/manu 13-mingk-is-157.jpg

Најнови Вести

 • ИЗЛАГАЊЕ НА ЧЛЕНОТ НА ДИП...
 • ПРОМОВИРАНО ИЗДАНИЕТО „НИ...
 • Посета на гробовите на ма...
 • ДА ГО НАДОГРАДИМЕ ГОЛЕМОТ...
 • ПОЧИНА УФЕ ЈЕНСЕН - ГОЛЕМ...
 • Џес Бејли гостин-воведнич...
 • Дипломатскиот клуб – Скоп...
 • Промицијата на книгата - ...

ИЗЛАГАЊЕ НА ЧЛЕНОТ НА ДИПЛОМАТСКИОТ КЛУБ ВИКТОР ГАБЕР ВО ДОМОТ НА АРМ

На покана на Сојузот на ветераните, на 29 ноември 2022 година членот на Дипломатскиот клуб

Повеќе...

ПРОМОВИРАНО ИЗДАНИЕТО „НИКО ЗУПАНИЧ И МАКЕДОНИЈА ВО 1903 ГОДИНА“ ОД М-Р ВИКТОР ГАБЕР

Во рамките на својата издавачка дејност, Државниот архив неодамна ја објави и Студијата: „Нико Зупанич

Повеќе...

Посета на гробовите на македонски дипломати

Група членови на Дипломатскиот клуб, на 27 септември.2022 година на гробиштата Бутел во Скопје

Повеќе...

ДА ГО НАДОГРАДИМЕ ГОЛЕМОТ ИСЧЕКОР КОН ЕУ

Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб го поздравува вчерашното отворање на пристапните преговори за членство на

Повеќе...

ПОЧИНА УФЕ ЈЕНСЕН - ГОЛЕМИОТ ПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА

Вчера, во Копенхаген, почина Уфе Елеман Јенсен, еден од најистакнатите политичари на Кралството Данска, долгогодишен

Повеќе...

Џес Бејли гостин-воведничар во Дипломатскиот Клуб

Н.Е. амбасадорот на Соединетите држави на Америка во Република Македониија, Џес Бејли беше гостин-воведничар во

Повеќе...

Дипломатскиот клуб – Скопје за спогодбата Заев-Ципрас

По повод најавената спогодбата меѓу владите на Република Македонија и Република Грција за надминување на

Повеќе...

Промицијата на книгата - Зборник „За и од Киро Глигоров“

Дипломаткиот клуб, кој во мај 2017 година, по повод 100-тата годишнина од раѓањето на првиот

Повеќе...

Добродојдовте во Дипломатскиот клуб во Скопје!


Да, во Скопје, во главниот град на Република Македонија, град кој веќе втора деценија е домаќин на десетици дипломатски мисии на странски држави. Во Скопје, град кој има долга дипломатско конзуларна традиција од времето кога и Македонија беше во составот на Отоманската Империја, кога во него беа отворени и делуваа конзулатите на Франција, Италија, Србија, Бугарија и други. Денес, со задоволство можеме да констатираме дека во Република Македонија и во нашето Скопје се акредитирани 70 шефови на амбасади, од кои 25 се резидентни, 27 претставници на меѓународни организации и 13 почесни конзули (додека во Битола 10 и во Штип 1 почесен конзул). Воедно, во Скопје седиште имаат и две регионални организации (МАРРИ и Регионалната канцеларија на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа).


Нашиот и Ваш Дипломатски клуб си постави за цел да создаде можности за унапредување како на професионалниот, така и на социјалниот живот на дипломатите во Скопје, било тоа да се македонски актуелни и поранешни дипломати или на акредитираните странски дипломати во нашиот главен град.

Во серијата на зацртаните и веќе остварени активности Клубот организира средби и панел дискусии за теми од професионалниот интерес на дипломатите, од областа на надворешните работи, меѓународните односи и меѓународното право, како и активности поврзани со меѓународната положба во Република Македонија и афирмацијата на нејзините реалности во светот.

Сите сте добредојдени на овој сајт, но и на активностите на Клубот, независно дали сте активни членови или имате интерес за некоја од темите кои ние ги третираме или активностите кои ги организираме. Затоа, информирајте се за активностите Клубот и согласно Вашите интереси земете учество...

 

Од Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб


Филтер
 • Тардиционален Дипломатски турнир во тенис „Скопје 2017“

  По повод државниот празник 11 октомври, Министерството за надворешни работи и Дипломатскиот клуб – Скопје, на 14 октомври 2017 година, по 21 пат го организираа традиционалниот Дипломатски турнир во тенис.

 • Промоција на најновата книга на Д-р Данчо Марковски, поранешен македонски амбасадор во Загреб

  На 28 септември 2017, во Министерството за надворешни работи беше промовирана најновата книга на Д-р Данчо Марковски, поранешен македонски амбасадор во Загреб. Промотори беа словенечкиот амбасадор во Скопје г. Милан Јазбец и хрватската амбасадорка во Скопје г-ѓа Данијела Баришиќ. Организитори на промоцијата беа: Дипломатскиот клуб-Скопје, Фондацијата Фридрих Еберт и Министерството за надворешни работи.

  Им ја препорачуваме книгата на сите македонски дипломати, активни и во пензија, со надеж дека ќе продолжи пишувањето книги и пренесувањето на сопствените искуства на новите генерации македонски дипломати.

 • Средба со генерал Тодор Атанасовски

   

  Генералот Тодор Атанасовски, претседател на Сојузот на борците од народно ослободителната и антифашистичка војна на Македонија 1941-1945, пред членовите на Дипломатскиот клуб, деновиве (30 септември) говореше за глобалните безбедносни поместувања и за нивното влијание врз состојбите во Република Македонија. Тој истакна дека заради актуелните состојби во Македонија, земјата се наоѓа пред нови искушенија и дилеми, како во Втората светска војна кога требаше да избере, и ја избра вистинската страна – антифашистичката коалиција. Тој смета дека на актуелната генерација паѓа товарот за зачувување на државата и на нејзиниот меѓународен углед. „Многу е важно дали ние ќе ја одржиме државата или некој друг тоа ќе го стори“, поентираше генералот Атанасовски.

 • Покана за промоција на книга „Основи на дипломатската служба“

 • Одржана дебатата „Нови ветрови во руската дипломатија – состојби и развој“

  Во организација на „Дипломатскиот клуб“, на 10 октомври 2013 година (четврток), во 12 часот,  во Народната и Универзитетска библиотека „Св, Климент Охридски“ во Скопје, беше одржана дебата на тема „Нови ветрови во руската дипломатија – состојби и развој“ на која главен излагач беше г-динот Константин Берсенев, советник, заменик шеф на Амбасадата на Руската федерација во Скопје.

 • Покана за дебатата „Нови ветрови во руската дипломатија – состојби и развој“

  П О К А Н А

  за дебатата

  Нови ветрови во руската дипломатија – состојби и развој

   

              Во организација на „Дипломатскиот клуб“ со седиште во Скопје на 10 октомври 2013 година (четврток), во 12 часот, во дебатната сала на Народната и Универзитетска библиотека „Св, Климент Охридски“ во Скопје ќе се одржи средба со г-динот Константин Берсенев, советник и заменик шеф на Амбасадата на Руската федерација во Скопје, и дебата на тема:  

 • Неделна средба во „Џино“

  Извршниот одбор на Дипломтаскиот клуб за своите редовни неделни средби на кои се разгледуваат тековните и се проектираат идните активности, од октомври 2012 година, го користи гостопримството на ресторантот „Џино“, на првиот кат во Градскиот трговски центар.

 • Промовирана книгата „Московски записи 1993-2003“ на Драган Јањатов

  На 4 октомври 2012, во Салонот 19,19 на Културно-информативниот Центар во Скопје, беше промовирана втората публицистичка книга на колегата Драган Јањатов, која претставува збир на одбрани текстови за настани и сведоштва од времето на повеќегодишниот престој на авторот во Москва во својство на акредитиран дипломатски претставник на Република Македонија во Руската Федерација.

Проекти на ДК

Дебата „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“

На 20 септември 2018 година, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа Дипломатско-академска...

Идни активности на дипломатскиот клуб-скопје

19 јуни 2018 средба со Бејли
28 јуни 2018 средба со Нато во РМ
12 септември 2018 средба со Колбер