LOADING
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/joomla_logo_blackgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/joomla_logo_blackgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/baily-diplomatski-klub-1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/logo-diplomati-malogk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/manu 13-mingk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/tenis-turnir-3gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/diplomatski_letopisgk-is-157.jpg

Најнови Вести

 • ДА ГО НАДОГРАДИМЕ ГОЛЕМОТ...
 • ПОЧИНА УФЕ ЈЕНСЕН - ГОЛЕМ...
 • Џес Бејли гостин-воведнич...
 • Дипломатскиот клуб – Скоп...
 • Промицијата на книгата - ...
 • Успешно одржан тенискиот ...
 • Излезе четвртиот број на ...

ДА ГО НАДОГРАДИМЕ ГОЛЕМОТ ИСЧЕКОР КОН ЕУ

Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб го поздравува вчерашното отворање на пристапните преговори за членство на

Повеќе...

ПОЧИНА УФЕ ЈЕНСЕН - ГОЛЕМИОТ ПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА

Вчера, во Копенхаген, почина Уфе Елеман Јенсен, еден од најистакнатите политичари на Кралството Данска, долгогодишен

Повеќе...

Џес Бејли гостин-воведничар во Дипломатскиот Клуб

Н.Е. амбасадорот на Соединетите држави на Америка во Република Македониија, Џес Бејли беше гостин-воведничар во

Повеќе...

Дипломатскиот клуб – Скопје за спогодбата Заев-Ципрас

По повод најавената спогодбата меѓу владите на Република Македонија и Република Грција за надминување на

Повеќе...

Промицијата на книгата - Зборник „За и од Киро Глигоров“

Дипломаткиот клуб, кој во мај 2017 година, по повод 100-тата годишнина од раѓањето на првиот

Повеќе...

Успешно одржан тенискиот турнир на дипломатите и бизнисмените

Во организација на Министерството за надворешни работи, Дипломатскиот клуб и фирмата „Дајнерс Интернејшнел“, на 12

Повеќе...

Излезе четвртиот број на списанието „Дипломатски летопис“

Излезе четвртиот број на списаниетпо „Дипломатски летопис“, што го издава Дипломатскиот клуб-Скопје. Документ: Дипломатски Летопис број.

Повеќе...

Добродојдовте во Дипломатскиот клуб во Скопје!


Да, во Скопје, во главниот град на Република Македонија, град кој веќе втора деценија е домаќин на десетици дипломатски мисии на странски држави. Во Скопје, град кој има долга дипломатско конзуларна традиција од времето кога и Македонија беше во составот на Отоманската Империја, кога во него беа отворени и делуваа конзулатите на Франција, Италија, Србија, Бугарија и други. Денес, со задоволство можеме да констатираме дека во Република Македонија и во нашето Скопје се акредитирани 70 шефови на амбасади, од кои 25 се резидентни, 27 претставници на меѓународни организации и 13 почесни конзули (додека во Битола 10 и во Штип 1 почесен конзул). Воедно, во Скопје седиште имаат и две регионални организации (МАРРИ и Регионалната канцеларија на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа).


Нашиот и Ваш Дипломатски клуб си постави за цел да создаде можности за унапредување како на професионалниот, така и на социјалниот живот на дипломатите во Скопје, било тоа да се македонски актуелни и поранешни дипломати или на акредитираните странски дипломати во нашиот главен град.

Во серијата на зацртаните и веќе остварени активности Клубот организира средби и панел дискусии за теми од професионалниот интерес на дипломатите, од областа на надворешните работи, меѓународните односи и меѓународното право, како и активности поврзани со меѓународната положба во Република Македонија и афирмацијата на нејзините реалности во светот.

Сите сте добредојдени на овој сајт, но и на активностите на Клубот, независно дали сте активни членови или имате интерес за некоја од темите кои ние ги третираме или активностите кои ги организираме. Затоа, информирајте се за активностите Клубот и согласно Вашите интереси земете учество...

 

Од Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб


Филтер
 • Промоција на зборникот „Дипломатијата и депортацијата на Македонските евреи“

  На 8 март 2017 година, во Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија во Скопје беше промовиран Зборникот на трудови од Меѓународната научна конференција која под тој наслов се одржа во 2015, а во организација на Дипломатскиот клуб - Скопје. Коорганизатори на оваа Конференција беа Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија и Институтот за национална историја. Оваа Конференција беше дел од проектот „Дипломатските ‘игри‘ околу депортацијата на Евреите од Македонија во 1943“, кофинансиран и од Меѓународната асицијација за сеќавање на холокаустот од Берлин (IHRA).  

 • Oдржано генералното собрание на дипломатскиот клуб

  Во свечената сала на „Технометал-Вардар“, на 3 март 2015 година, беше одржано Генералното изборно собрание на Дипломатскиот клуб, на кое беше усвоен Извештајот за работата, како и Финансискиот извештај за изминатиот двегодишен приод. На Собранието беше избрано и новото раководство на Клубот.

  За нов претседател на Клубот беше избран амбасадорот Данчо Марковски, а за за членови на Извршниот одбор Благој Зашов, Виктор Габер, Радика Секуловска, Љупчо Арсовски, Драган Јањатов и Цветан Колчаковски. За членови на Надзорната комисија беа избрани Петко Стефановски (претседател), Никола Тодорчевски и Димитар Белчев.

 • Средба со Грчкиот амбасадор Лалакос

  Во организација на Дипломатскиот клуб – Скопје, на 6 март годинава, беше оддржана средба со амбасадорот на Република Грција во Скопје Харис Лалакос.

  Пред членоите на Дипломатскиот клуб и присутните гости амбасадорот Лалакос говореше на тема „Синдикатот во современата дипломатска служба“. Тој одделно се  осврна на нормираната заштита на правата на грчките диломати и на менталитетот на државните службеници во реализација на државната политика.

  Во расправата што следеше, членовите на Клубот ги истакнаа искуствата од нивното синдикално делување во Министерството за надворешни работи на Република Македонија, посочувајќи притоа и примери  од земјите во кои  биле деташирани.

Проекти на ДК

Дебата „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“

На 20 септември 2018 година, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа Дипломатско-академска...

Идни активности на дипломатскиот клуб-скопје

19 јуни 2018 средба со Бејли
28 јуни 2018 средба со Нато во РМ
12 септември 2018 средба со Колбер