LOADING
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/izlaganje vg 2gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/screenshot_1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/grob 1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/joomla_logo_blackgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/joomla_logo_blackgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/baily-diplomatski-klub-1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/logo-diplomati-malogk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/manu 13-mingk-is-157.jpg

Најнови Вести

 • ИЗЛАГАЊЕ НА ЧЛЕНОТ НА ДИП...
 • ПРОМОВИРАНО ИЗДАНИЕТО „НИ...
 • Посета на гробовите на ма...
 • ДА ГО НАДОГРАДИМЕ ГОЛЕМОТ...
 • ПОЧИНА УФЕ ЈЕНСЕН - ГОЛЕМ...
 • Џес Бејли гостин-воведнич...
 • Дипломатскиот клуб – Скоп...
 • Промицијата на книгата - ...

ИЗЛАГАЊЕ НА ЧЛЕНОТ НА ДИПЛОМАТСКИОТ КЛУБ ВИКТОР ГАБЕР ВО ДОМОТ НА АРМ

На покана на Сојузот на ветераните, на 29 ноември 2022 година членот на Дипломатскиот клуб

Повеќе...

ПРОМОВИРАНО ИЗДАНИЕТО „НИКО ЗУПАНИЧ И МАКЕДОНИЈА ВО 1903 ГОДИНА“ ОД М-Р ВИКТОР ГАБЕР

Во рамките на својата издавачка дејност, Државниот архив неодамна ја објави и Студијата: „Нико Зупанич

Повеќе...

Посета на гробовите на македонски дипломати

Група членови на Дипломатскиот клуб, на 27 септември.2022 година на гробиштата Бутел во Скопје

Повеќе...

ДА ГО НАДОГРАДИМЕ ГОЛЕМОТ ИСЧЕКОР КОН ЕУ

Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб го поздравува вчерашното отворање на пристапните преговори за членство на

Повеќе...

ПОЧИНА УФЕ ЈЕНСЕН - ГОЛЕМИОТ ПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА

Вчера, во Копенхаген, почина Уфе Елеман Јенсен, еден од најистакнатите политичари на Кралството Данска, долгогодишен

Повеќе...

Џес Бејли гостин-воведничар во Дипломатскиот Клуб

Н.Е. амбасадорот на Соединетите држави на Америка во Република Македониија, Џес Бејли беше гостин-воведничар во

Повеќе...

Дипломатскиот клуб – Скопје за спогодбата Заев-Ципрас

По повод најавената спогодбата меѓу владите на Република Македонија и Република Грција за надминување на

Повеќе...

Промицијата на книгата - Зборник „За и од Киро Глигоров“

Дипломаткиот клуб, кој во мај 2017 година, по повод 100-тата годишнина од раѓањето на првиот

Повеќе...

Добродојдовте во Дипломатскиот клуб во Скопје!


Да, во Скопје, во главниот град на Република Македонија, град кој веќе втора деценија е домаќин на десетици дипломатски мисии на странски држави. Во Скопје, град кој има долга дипломатско конзуларна традиција од времето кога и Македонија беше во составот на Отоманската Империја, кога во него беа отворени и делуваа конзулатите на Франција, Италија, Србија, Бугарија и други. Денес, со задоволство можеме да констатираме дека во Република Македонија и во нашето Скопје се акредитирани 70 шефови на амбасади, од кои 25 се резидентни, 27 претставници на меѓународни организации и 13 почесни конзули (додека во Битола 10 и во Штип 1 почесен конзул). Воедно, во Скопје седиште имаат и две регионални организации (МАРРИ и Регионалната канцеларија на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа).


Нашиот и Ваш Дипломатски клуб си постави за цел да создаде можности за унапредување како на професионалниот, така и на социјалниот живот на дипломатите во Скопје, било тоа да се македонски актуелни и поранешни дипломати или на акредитираните странски дипломати во нашиот главен град.

Во серијата на зацртаните и веќе остварени активности Клубот организира средби и панел дискусии за теми од професионалниот интерес на дипломатите, од областа на надворешните работи, меѓународните односи и меѓународното право, како и активности поврзани со меѓународната положба во Република Македонија и афирмацијата на нејзините реалности во светот.

Сите сте добредојдени на овој сајт, но и на активностите на Клубот, независно дали сте активни членови или имате интерес за некоја од темите кои ние ги третираме или активностите кои ги организираме. Затоа, информирајте се за активностите Клубот и согласно Вашите интереси земете учество...

 

Од Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб


Филтер
 • Излезе третиот број на списанието „Дипломатски летопис“

  semel pro semper2-01

  Деновиве од печат излезе третиот број на списаниетпо „Дипломатски летопис“, што го издава Дипломатскиот клуб-Скопје. Тематски овој број е фокусиран на пренесувањето на сознанијата и искуствата на некои поранешни и актуелни македонски дипломати и интелектуалци за одвивањето на процесот на меѓународното признавање на Република Македонија и заземањето на нејзиното заслужено место во светот, како суверен, мирољубив фактор кој активно придонесува за регионална и европска безбедност и соработка, во сенката на ирационалниот процес на оспорувањто на нејзиното уставно име. Во тој контекст е и портретот во списанието на поранешниот министер за надворешни работи на Република Македонија, Стево Црвенковски.

 • Покана на Научна конференција

  semel pro semper2-01

  Дипломатскиот клуб – Скопје со поддршка од Македонската академија на науките и уметностите има чест да Ве покани на Научна конференција

  УЛОГАТА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ КИРО ГЛИГОРОВ ВО МЕЃУНАРОДНОТО ЕТАБЛИРАЊЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
  (по повод 100 години од раѓањето на Киро Глигоров, првиот претседател на Република Македонија)

 • Tрибина: „Креирање и реконцептуализација на државна надворешно - политичка стратегија на мали и средни држави“ Клуб „ГЕМ“,

  Основниот акцент на трибината беше ставен на согледување на надворешно- политичките перспективи на Република Македонија од аспект на малите и средни земји во услови на актуелните случувања во меѓународниот свет предизвикани со рекомпонирањето на односите помеѓу големите сили, вклучувајќи ги и состојбите во Европската унија и појавата на популистичко- националистичките идеологии, посебно на просторите на балканските земји. Притоа, клучно беше да се споделат искуствата со Словенија, Холандија и Шведска како членки на ЕУ, но, од друга страна блиски со Македонија по определени аспекти на нивната специфична меѓународна положба. Од таа перспектива, клучно беше согледувањето на процесот на креирање национална стратегија и спроведување на нејзините цели во билатералните и мултилатералните односи на нивните држави.

 • Реакција на Дипломатскиот Клуб - Скопје по повод навредите на амбасадорот на Кралството Холандија г-ѓата Маријет Штурман

  Р Е А К Ц И Ј А

   

  на Дипломатскиот клуб – Скопје
  по повод навредите на амбасадорот на Кралството Холандија
  г-ѓата Маријет Штурман

   

            Членовите на Дипломатскиот клуб – Скопје го искажуваат своето жалење и огорченост за навредите упатени на амбасадорот на Кралството Холандија, Н.Е. г-ѓата Маријет Штурман во емисја на ТВ Сител. Недоличниот речник на двајцата учесници во таа емисија јасно го покажува нивното ниско културо ниво и им нанесува штета на државните интереси на Република Македонија. Кралството Холандија е еден од најзначајните и долгорочни поддржувачи на Република Македонија во реализација на нејзините старатешки определби на надворешен план, а со конкретните финансиски поддршки и најголем поединечен донатор на нашата држава.

 • Следни панел дискусии во Дипламатскиот клуб

  • На 17 мај 2012, пред членовите на дипломатскиот клуб  и гостите, воведничар за темата „Континуираниот интерес на Словенија за соработка со земјите од Југоисточна Европа“ ќе биде амбасадорот на Република Словенија, Н.Е. Ален Брајан Бергант.
  • На 7 јуни 2012, амбасадорот на Австрија, Н.Е. Томас Мајкл Бајер ќе зборува за „Австрија и Југозападна Европа“.

  Најавените панел дискусии, кои се отворени за јавноста, ќе се одржат во салата на 3-от кат во зградата на „Технометал-Вардар“.

 • Следни панел дискусии во Дипламатскиот клуб

  • На 17 мај 2012, пред членовите на дипломатскиот клуб  и гостите, воведничар за темата „Континуираниот интерес на Словенија за соработка со земјите од Југоисточна Европа“ ќе биде амбасадорот на Република Словенија, Н.Е. Ален Брајан Бергант.
  • На 7 јуни 2012, амбасадорот на Австрија, Н.Е. Томас Мајкл Бајер ќе зборува за „Австрија и Југозападна Европа“.

  Најавените панел дискусии, кои се отворени за јавноста, ќе се одржат во салата на 3-от кат во зградата на „Технометал-Вардар“.

Проекти на ДК

Дебата „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“

На 20 септември 2018 година, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа Дипломатско-академска...

Идни активности на дипломатскиот клуб-скопје

19 јуни 2018 средба со Бејли
28 јуни 2018 средба со Нато во РМ
12 септември 2018 средба со Колбер