LOADING
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/izlaganje vg 2gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/screenshot_1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/grob 1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/joomla_logo_blackgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/joomla_logo_blackgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/baily-diplomatski-klub-1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/logo-diplomati-malogk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/manu 13-mingk-is-157.jpg

Најнови Вести

 • ИЗЛАГАЊЕ НА ЧЛЕНОТ НА ДИП...
 • ПРОМОВИРАНО ИЗДАНИЕТО „НИ...
 • Посета на гробовите на ма...
 • ДА ГО НАДОГРАДИМЕ ГОЛЕМОТ...
 • ПОЧИНА УФЕ ЈЕНСЕН - ГОЛЕМ...
 • Џес Бејли гостин-воведнич...
 • Дипломатскиот клуб – Скоп...
 • Промицијата на книгата - ...

ИЗЛАГАЊЕ НА ЧЛЕНОТ НА ДИПЛОМАТСКИОТ КЛУБ ВИКТОР ГАБЕР ВО ДОМОТ НА АРМ

На покана на Сојузот на ветераните, на 29 ноември 2022 година членот на Дипломатскиот клуб

Повеќе...

ПРОМОВИРАНО ИЗДАНИЕТО „НИКО ЗУПАНИЧ И МАКЕДОНИЈА ВО 1903 ГОДИНА“ ОД М-Р ВИКТОР ГАБЕР

Во рамките на својата издавачка дејност, Државниот архив неодамна ја објави и Студијата: „Нико Зупанич

Повеќе...

Посета на гробовите на македонски дипломати

Група членови на Дипломатскиот клуб, на 27 септември.2022 година на гробиштата Бутел во Скопје

Повеќе...

ДА ГО НАДОГРАДИМЕ ГОЛЕМОТ ИСЧЕКОР КОН ЕУ

Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб го поздравува вчерашното отворање на пристапните преговори за членство на

Повеќе...

ПОЧИНА УФЕ ЈЕНСЕН - ГОЛЕМИОТ ПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА

Вчера, во Копенхаген, почина Уфе Елеман Јенсен, еден од најистакнатите политичари на Кралството Данска, долгогодишен

Повеќе...

Џес Бејли гостин-воведничар во Дипломатскиот Клуб

Н.Е. амбасадорот на Соединетите држави на Америка во Република Македониија, Џес Бејли беше гостин-воведничар во

Повеќе...

Дипломатскиот клуб – Скопје за спогодбата Заев-Ципрас

По повод најавената спогодбата меѓу владите на Република Македонија и Република Грција за надминување на

Повеќе...

Промицијата на книгата - Зборник „За и од Киро Глигоров“

Дипломаткиот клуб, кој во мај 2017 година, по повод 100-тата годишнина од раѓањето на првиот

Повеќе...

Добродојдовте во Дипломатскиот клуб во Скопје!


Да, во Скопје, во главниот град на Република Македонија, град кој веќе втора деценија е домаќин на десетици дипломатски мисии на странски држави. Во Скопје, град кој има долга дипломатско конзуларна традиција од времето кога и Македонија беше во составот на Отоманската Империја, кога во него беа отворени и делуваа конзулатите на Франција, Италија, Србија, Бугарија и други. Денес, со задоволство можеме да констатираме дека во Република Македонија и во нашето Скопје се акредитирани 70 шефови на амбасади, од кои 25 се резидентни, 27 претставници на меѓународни организации и 13 почесни конзули (додека во Битола 10 и во Штип 1 почесен конзул). Воедно, во Скопје седиште имаат и две регионални организации (МАРРИ и Регионалната канцеларија на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа).


Нашиот и Ваш Дипломатски клуб си постави за цел да создаде можности за унапредување како на професионалниот, така и на социјалниот живот на дипломатите во Скопје, било тоа да се македонски актуелни и поранешни дипломати или на акредитираните странски дипломати во нашиот главен град.

Во серијата на зацртаните и веќе остварени активности Клубот организира средби и панел дискусии за теми од професионалниот интерес на дипломатите, од областа на надворешните работи, меѓународните односи и меѓународното право, како и активности поврзани со меѓународната положба во Република Македонија и афирмацијата на нејзините реалности во светот.

Сите сте добредојдени на овој сајт, но и на активностите на Клубот, независно дали сте активни членови или имате интерес за некоја од темите кои ние ги третираме или активностите кои ги организираме. Затоа, информирајте се за активностите Клубот и согласно Вашите интереси земете учество...

 

Од Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб


Филтер
 • Покана за промоција на книга „Современи дипломатски методи и нивната примена во македонската дипломатија“

  ФОНДАЦИЈАТА ФРИДРИХ ЕБЕРТ ВО СОРАБОТКА СО ДИПЛОМАТСКИОТ КЛУБ ИМИНИСТЕРСТВОТО ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ

  Има чест да Ве покани на промоција на книгата:

  „Современи дипломатски методи и нивната примена во македонската дипломатија“

  од амбасадорот д-р Данчо Марковски

  Промотори: Проф. д-р Милан Јазбец, амбасадор на Република Словенија, и Данијела Баришиќ, амбасадор на Република Хрватска

  Место: Министерството за надворешни работи - амфитеатар

  Датум: 28 септември 2017, во 11.00 часот

  Обезбеден превод на англиски јазик

  Коктел

  ПОКАНА

  Македонски / English

 • Соопштение за медиумите

  Економската соработка
  на Република Македонија со соседите


  Скопје, 5. 9. 2017 година

  Соопштение за медиумите

  На 5 септември 2017 година, на Универзитетот Американ колеџ во Скопје се одржа третата дискусија во рамките на Форумот за надворешна политика, на тема „Економската соработка на Република Македонија со соседите“.

 • Дипломатски Клуб - Скопје. Носител на проектот за депортација на евреите од Македонија

  Дипломатскиот клуб – Скопје, како носител, во соработка со Институтот за национална историја од Скопје и Фондот за холокаустот на Евреите од Македонија – Меморијален центар – Скопје, пред Меѓународната алијанса за истражување на холокаустот од Берлин, пријави проект на тема „Дипломатските ‘игри‘ околу депортацијата на Евреите од Македонија“.

  По комллетирањето на целокупната документација, Меѓународната Алијанса донесе одлука за поддршка на проектот.

  За реализација на проектот, Истражувачите од ИНИ и од Меморијалниот центар, е предвидено да вршат архивски и библиотечни истражувања во земјата и во странство (Белград, Софија, Берлин, Рим, Мадрид...). Како што е предвидено со  проектот резултатите од истражувањата треба да бидат презентирани на семинари и конференции пред дипломати, историчари и експерти за холокаустот на Евреите, а како финален производ да биде објавена публикација за дипломатските активности околу депортацијата на Евреите од Македонија.

 • Реакција

  Почитувани уредници,

  Се извинуваме за грешката при доставувањето на претходната  Реакција, кога го доставивме само нацртот на Реакцијата, а не и дефинитивниот текст. Повелете, примете го точниот текст.

  Дипломатски клуб - Скопје

   

  Р Е А К Ц И Ј А

  на Дипломатскиот клуб – Скопје за
  начинот на именување на шефови на ДКП на Р.Македонија

   

   

              Членовите на Дипломатскиот клуб – Скопје, на 3 и 17 септември 2013 година расправаа за објавениот Оглас на Владата на Република Македонија од 15 мај 2013 година за пополнување на дипломатски места амбасадори и генерални конзули на Р. Македонија (т. 35 и т. 36), за начинот на неговото спроведување и одлуките по овој Оглас. Иако, досега се обзнанени само три одлуки од објавените 18-те амбасадорски позиции и 3-те за генерални конзули, а врз основа на објавените имиња за можни кадровски решенија за другите позиции во средствата за информирање, сметаме дека:

Проекти на ДК

Дебата „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“

На 20 септември 2018 година, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа Дипломатско-академска...

Идни активности на дипломатскиот клуб-скопје

19 јуни 2018 средба со Бејли
28 јуни 2018 средба со Нато во РМ
12 септември 2018 средба со Колбер