LOADING
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/izlaganje vg 2gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/screenshot_1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/grob 1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/joomla_logo_blackgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/joomla_logo_blackgk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/baily-diplomatski-klub-1gk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/logo-diplomati-malogk-is-157.jpg
https://diplomatskiklub.org.mk/modules/mod_image_show_gk4/cache/manu 13-mingk-is-157.jpg

Најнови Вести

 • ИЗЛАГАЊЕ НА ЧЛЕНОТ НА ДИП...
 • ПРОМОВИРАНО ИЗДАНИЕТО „НИ...
 • Посета на гробовите на ма...
 • ДА ГО НАДОГРАДИМЕ ГОЛЕМОТ...
 • ПОЧИНА УФЕ ЈЕНСЕН - ГОЛЕМ...
 • Џес Бејли гостин-воведнич...
 • Дипломатскиот клуб – Скоп...
 • Промицијата на книгата - ...

ИЗЛАГАЊЕ НА ЧЛЕНОТ НА ДИПЛОМАТСКИОТ КЛУБ ВИКТОР ГАБЕР ВО ДОМОТ НА АРМ

На покана на Сојузот на ветераните, на 29 ноември 2022 година членот на Дипломатскиот клуб

Повеќе...

ПРОМОВИРАНО ИЗДАНИЕТО „НИКО ЗУПАНИЧ И МАКЕДОНИЈА ВО 1903 ГОДИНА“ ОД М-Р ВИКТОР ГАБЕР

Во рамките на својата издавачка дејност, Државниот архив неодамна ја објави и Студијата: „Нико Зупанич

Повеќе...

Посета на гробовите на македонски дипломати

Група членови на Дипломатскиот клуб, на 27 септември.2022 година на гробиштата Бутел во Скопје

Повеќе...

ДА ГО НАДОГРАДИМЕ ГОЛЕМОТ ИСЧЕКОР КОН ЕУ

Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб го поздравува вчерашното отворање на пристапните преговори за членство на

Повеќе...

ПОЧИНА УФЕ ЈЕНСЕН - ГОЛЕМИОТ ПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА

Вчера, во Копенхаген, почина Уфе Елеман Јенсен, еден од најистакнатите политичари на Кралството Данска, долгогодишен

Повеќе...

Џес Бејли гостин-воведничар во Дипломатскиот Клуб

Н.Е. амбасадорот на Соединетите држави на Америка во Република Македониија, Џес Бејли беше гостин-воведничар во

Повеќе...

Дипломатскиот клуб – Скопје за спогодбата Заев-Ципрас

По повод најавената спогодбата меѓу владите на Република Македонија и Република Грција за надминување на

Повеќе...

Промицијата на книгата - Зборник „За и од Киро Глигоров“

Дипломаткиот клуб, кој во мај 2017 година, по повод 100-тата годишнина од раѓањето на првиот

Повеќе...

Добродојдовте во Дипломатскиот клуб во Скопје!


Да, во Скопје, во главниот град на Република Македонија, град кој веќе втора деценија е домаќин на десетици дипломатски мисии на странски држави. Во Скопје, град кој има долга дипломатско конзуларна традиција од времето кога и Македонија беше во составот на Отоманската Империја, кога во него беа отворени и делуваа конзулатите на Франција, Италија, Србија, Бугарија и други. Денес, со задоволство можеме да констатираме дека во Република Македонија и во нашето Скопје се акредитирани 70 шефови на амбасади, од кои 25 се резидентни, 27 претставници на меѓународни организации и 13 почесни конзули (додека во Битола 10 и во Штип 1 почесен конзул). Воедно, во Скопје седиште имаат и две регионални организации (МАРРИ и Регионалната канцеларија на Здравствената мрежа на Југоисточна Европа).


Нашиот и Ваш Дипломатски клуб си постави за цел да создаде можности за унапредување како на професионалниот, така и на социјалниот живот на дипломатите во Скопје, било тоа да се македонски актуелни и поранешни дипломати или на акредитираните странски дипломати во нашиот главен град.

Во серијата на зацртаните и веќе остварени активности Клубот организира средби и панел дискусии за теми од професионалниот интерес на дипломатите, од областа на надворешните работи, меѓународните односи и меѓународното право, како и активности поврзани со меѓународната положба во Република Македонија и афирмацијата на нејзините реалности во светот.

Сите сте добредојдени на овој сајт, но и на активностите на Клубот, независно дали сте активни членови или имате интерес за некоја од темите кои ние ги третираме или активностите кои ги организираме. Затоа, информирајте се за активностите Клубот и согласно Вашите интереси земете учество...

 

Од Извршниот одбор на Дипломатскиот клуб


01
Апр 22

Дипломатски клуб – Скопје
Бр 15/22
Скопје, 29.03.2022

С О О П Ш Т Е Н И Е 

ИЗБРАН НОВ СОСТАВ НА ИЗВРШНИОТ ОДБОР
И ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ДИПЛОМАТСКИОТ КЛУБ – СКОПЈЕ 

            Членовите на Дипломатскиот клуб – Скопје, согласно одредбите од својот Статут, го одржаа своето Изборно собрание на кое по поднесените извештаи за активностите во изминатиот четиригодишен пеиод избраа и Извршниот одбор, претседателот и нов состав на редакцијата на списанието „Дипломатски летопис“.

Повеќе: Избран нов состав на извршниот одбор и претседател на дипломатскиот клуб

01
Апр 22

ИЗБОРНО СОБРАНИЕ

на членовите на Дипломатскиот клуб – Скопје, 29 март 2022

Дневен ред

 1. Избор на работно претседателство на Собранието на Дипломатскиот клуб (ДК)
 2. Извештај за работата во периодот 2018-2022
 3. Извештај за финансиското работење 2018-2022
 4. Разрешување на постојниот Извршен одбор и на претседателот на ДК
 5. Избор на Извршен одбор, претседател, потпретседатели, секретар
 6. Именување на нова редакција на списанието „Дипломатскиот летопис“
 7. Перограма за активности во нардниот период
 8. Разно

Повеќе: Нов состав на органите на ДК март 2022

01
Мар 22

 

Дипломатски клуб – Скопје

Бр. 6/22

Скопје, 28.2.2022

 
     
   СООПШТЕНИЕ

ЗАПРЕТЕ ЈА ВОЈНАТА – ДАЈТЕ И ШАНСА НА ДИПЛОМАТИЈАТА!


Членовите на здружението на граѓани „Дипломатски клуб – Скопје се придружуваат кон апелите на целокупната мирољубива заедница за итнозапирање на воените дејствија во Украина во која страдаат нејзините граѓани и се девастираат вековно создадените нивни материјални придобивки. За секоја осуда е наредбата на рускиот претседател Путин за воена инвазија врз територијалниот интегритет на суверена Украина.

Повеќе: ЗАПРЕТЕ ЈА ВОЈНАТА – ДАЈТЕ И ШАНСА НА ДИПЛОМАТИЈАТА!

28
Фев 22

ДИПЛОМАТСКИ КЛУБ

С к о п ј е

Република Македонија

Бр. 14/22

Скопје, 25.02.2022

 

 DIPLOMATIC CLUB

S k o p j e

Republic of Macedonia

IN MEMORIAM

Почина академикот и амбасадор Луан Старова.

Членовите на Дипломатскиот клуб беа горди да соработуваат со овој наш космополит, роден во Подградец, образован во Скопје, Загреб и Париз. Луан Старова целиот свој непресушен талент и енергија, како автор и општественик ги посвети на развојот на културата и литературата, со вградување во нив на традицииите на нашето поднебје, паралелно афирмирајќи ги низ светските меридијани

Повеќе: Почина Луан Старова

Проекти на ДК

Дебата „Преспанскиот договор, меѓународната позиција на РМ и...“

На 20 септември 2018 година, во Министерството за надворешни работи на Република Македонија се одржа Дипломатско-академска...

Идни активности на дипломатскиот клуб-скопје

19 јуни 2018 средба со Бејли
28 јуни 2018 средба со Нато во РМ
12 септември 2018 средба со Колбер